kastoriatv.gr
Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕΛΛΑΔΑΚΑΣΤΟΡΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορταστικές Παραδόσεις και Εκδηλώσεις του Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά

Ed3606e5db7e7db2b2c9568f28518932 no watermark
Κοινοποίηση

Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά

Η Καστοριά, γνωστή ως η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα. Με τα στενά δρομάκια και τις περισσότερες από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, η περιοχή αναδεικνύει τη μοναδική της αρχιτεκτονική και τις υψηλής τέχνης τοιχογραφίες που μεταμορφώνουν την Καστοριά σε ένα ζωντανό μουσείο του βυζαντινού πολιτισμού. Οι εκκλησίες αυτές χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα και προσελκύουν προσκυνητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της”. Κατά τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα τοπικά έθιμα, να θαυμάσουν εικόνες και μνημεία που καθιστούν την Καστοριά έναν μοναδικό προορισμό.

Εκδηλώσεις και Έθιμα του Πάσχα

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Σάββατο του Λαζάρου, στις 7:00 μ.μ., στο μεταβυζαντινό παρεκκλήσι των Ταξιαρχών στο Απόζαρι θα πραγματοποιηθεί μια μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή της χορωδίας Βυζαντινής μουσικής «Ο Άγιος Μηνάς» της Ι.Μ. Καστοριάς, η οποία θα αποδώσει ύμνους ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, τρεις βυζαντινές εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά από τις 11:00 έως τις 17:00. Αυτές περιλαμβάνουν τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη (12ος αιώνας), τον Ι.Ν. Αγίων Τριών Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου (14ος αιώνας) και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καρύδη (15ος αιώνας).

Παραδοσιακά Έθιμα

Την Μεγάλη Πέμπτη, στην συνοικία Απόζαρι, αναβιώνει το έθιμο «Ροδάνη», με συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο στόλισμα των επιταφίων των Ιερών Ναών. Το βράδυ, μετά την Ακολουθία των Παθών, οι πιστοί θα ετοιμάσουν τους επιταφίους ως ένδειξη σεβασμού και πίστης.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς κατά την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο στολισμός του επιταφίου είναι κυρίως έργο νεαρών κοριτσιών, και το μεσημέρι οι επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές για τους κατοίκους της Καστοριάς είναι η συνάντηση των επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού και του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Ομονοίας, όπου πλήθος κόσμου συνέρχεται για την περιφορά.

Το Μεγάλο Σάββατο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ξενάγησης στις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης, προσκαλώντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την Καστοριά. Στη διάρκεια της τελετής της Αναστάσεως, οι ενοριακοί ναοί όπως ο Ι.Ν. Μητρόπολης και ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου υποδέχονται πλήθος πιστών.

Μετα-Pάσχα Εκδηλώσεις

Την Πέμπτη μετά το Πάσχα, στις 06:00 μ.μ., θα τελείται πανηγυρικός εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στο μεταβυζαντινό παρεκκλήσι Παναγίας Εβραϊδος στο Ντόλτσο, ακολουθούμενος από ιερά λιτανεία στα γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης.

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ανοιχτά εστιατόρια για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα για να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα και εδέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα μετά την παραίτηση Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την παρουσίαση του πορίσματος για Τριαντόπουλο

user 3

Τζόρτζια Μελόνι: Διπλωματικές Συναντήσεις με Τραμπ και Βανς για Δασμούς και Επενδύσεις 150 Δισ. Ευρώ

user 3

Γ. Καραμέρος: Άμεσες προτάσεις για ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνική στέγαση για όλους

user 3