Η Επιστολή του Αρχηγού ΓΕΣ στον Μητροπολίτη Καστοριάς
Την παραμονή της επετείου του Ὁλοκαυτώματος της Κλεισούρας, έλαβα μια αξιοσημείωτη επιστολή από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. Η επιστολή αυτή αναφέρεται με μεγάλη ευαισθησία στο Ολοκαύτωμα, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε περιστατικά που σημάδεψαν την ιστορία μας.
Δυστυχώς, η επιστολή συνδυάστηκε με τα εορταστικά μηνύματα του Πάσχα και την διάβασα μετά τις εκδηλώσεις της επετείου. Ωστόσο, θεώρησα σκόπιμο να την δημοσιεύσω, έστω και λίγο καθυστερημένα, για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αναγνωστών.
Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον διακεκριμένο Αρχηγό για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και για τον λόγο του, ο οποίος αναγνώρισε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.
Η Ιστορική Μνήμη και οι Θυσίες της Κλεισούρας
Στην επιστολή του, ο Αρχηγός ΓΕΣ υπενθυμίζει την φράση του ποιήματος «Η Γη της Ελλάδος» του Αγγέλου Βλάχου: «Ξεύρεις την γῆν, ήτις παντοῦ με αἵματα ἐβάφη». Αυτή η στροφή μας προσκαλεί να στοχαστούμε για τις θυσίες που καταβλήθηκαν, ειδικά στην Κλεισούρα, η οποία υπήρξε θέατρο φρικαλέων γεγονότων κατά την διάρκεια της Κατοχής.
Η 5η Απριλίου 1944 παραμένει μια ημέρα μνήμης, βαθειά χαραγμένη στη συνείδηση των Ελλήνων. Ο θάνατος των 280 γυναικοπαίδων και γερόντων της Κλεισούρας, αντιπροσωπεύει μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Η καταστροφή που έφερε η βία των κατοχικών δυνάμεων πότισε τη γη με το αθώο αίμα των κατοίκων και η μνήμη τους πρέπει να διατηρείται ζωντανή.
Η μικρή κοινότητα της Κλεισούρας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, αποτελώντας θύμα μιας ανείπωτης θηριωδίας που αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση του αμάχου πληθυσμού και στην εξάλειψη κάθε ελπίδας αντίστασης. Ωστόσο, η ηρωική στάση τους απέναντι στη βία και την αδικία πρέπει να διαφυλαχθεί και να τιμηθεί.
Η Ρόλος της Οσίας Μυρτιδιώτισσας
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην Οσία Μυρτιδιώτισσα, η οποία, προσπαθώντας να προστατεύσει τους αθώους, παρείχε καταφύγιο σε πολλούς αμάχους εντός του μοναστηριού. Η αγάπη και η αυτοθυσία της για την προστασία των αθώων μαρτυρούν το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς που πρέπει να μας εμπνέει.
Η Ελληνική Πολιτεία έχει αποδείξει την αναγνώρισή της για τις θυσίες των κατοίκων της Κλεισούρας απονέμοντας την ύψιστη τιμή του Πολεμικού Σταυρού Α’ Τάξεως, για να αναγνωρίσει τις γενναίες πράξεις τους ενάντια στη βαρβαρότητα του ναζισμού.
Διατήρηση της Μνήμης και Δικαιοσύνη
Με την υπόσχεση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, η κοινωνία μας οφείλει να διαφυλάξει τα διδάγματα της ιστορίας ως ιερά κειμήλια. Οφείλουμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν ηρωικά για μια ελεύθερη Ελλάδα, μακριά από τα δεινά του παρελθόντος.
Όπως μας θυμίζει η επιστολή, πρέπει να εργαστούμε συνεχώς για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, αναγνωρίζοντας τις θυσίες των προγόνων μας και ακολουθώντας το παράδειγμα τους. Με πίστη και αφοσίωση, μπορούμε να σταθούμε αντάξιοι της μνήμης τους και των υψηλών τους ιδανικών.