Η Βιοχάλκο υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς «πράσινης» ενέργειας, με αιολικό πάρκο στην περιοχή της Φλώρινας, στο πρώτο αμιγώς «πράσινο» PPA που υπογράφει ο όμιλος και αφορά στην προμήθεια, για χρονική διάρκεια δέκα ετών, του συνόλου της ενέργειας που θα παράγεται από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, ισχύος 35 MW.
Το αιολικό έργο άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούλιο και από τις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισε να τροφοδοτεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Είναι ενδεικτικό της «βουλιμίας» του Ομίλου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στην χώρα, για «πράσινη» ενέργεια το γεγονός ότι διαπραγματεύεται ακόμη δύο ανάλογα PPAs με αιολικά πάρκα της ίδιας ισχύος.
Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα η αγορά μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που αποτυπώθηκε και από τις συμφωνίες που υπέγραψε νωρίτερας η ΔΕΗ με την Βιοχάλκο και την τσιμεντοβιομηχανία, Τιτάν. Η Βιοχάλκο υπέγραψε διμερές συμβόλαιο προμήθειας συνολικής διάρκειας δέκα ετών με τη ΔΕΗ Παραγωγή, ενώ αντίστοιχη συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ και της Τιτάν.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι δεδομένου ωστόσο ότι η ανανεώσιμη ενέργεια της ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, οι δεκαετείς συμφωνίες που υπογράφηκαν, προβλέπουν ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια οι καταναλωτές θα τροφοδοτούνται με συμβατικό μείγμα καυσίμου. Από το 2025 το συμβόλαιο της Βιοχάλκο με την ΔΕΗ μετατρέπεται σε 100% «πράσινο» με την παρεχόμενη ενέργεια να προέρχεται από φωτοβολταϊκά, και θα συνοδεύεται με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά προέλευσης, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης, το ρόλο του προμηθευτή έχει αναλάβει η ΗΡΩΝ.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι το σχήμα στήριξης των ελληνικών «πράσινων» PPAs, πιο γνωστό ως «Green Pool» έχει υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει βαλτώσει