kastoriatv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Καταστρέφονται καλλιέργειες με σπαράγγια λόγω απουσίας εργατών γης

Agrotes
Κοινοποίηση

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊό έχουν φέρει ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην αποκομιδή σπαραγγίου στην Βόρεια Ελλάδα. Ορατός ο κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργείων αν δεν υπάρξουν άμεσα ενισχύσεις

Ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν προκειμένου να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν, βρίσκεται η πλειονότητα των παραγωγών του δήμου Αλμωπίας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης της COVID-19, δεν υπάρχουν μετακλητοί εργάτες γης και έτσι η συγκομιδή του προϊόντος δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί πλήρως. Το ενδεχόμενο να υπάρξει καταστροφή των καλλιεργειών, θα σημάνει τεράστια οικονομική ζημιά για τους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ θα φέρει ανεπανόρθωτο πλήγημα και στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι το σπαράγγι αποτελεί ένα προϊόν που εξάγεται σε ποσοστό άνω του 90%.

Τους παραπάνω ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους περιέγραψε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, Γιώργος Κονάκογλου, αναφέροντας συγκεκριμένα πως: “σήμερα που μιλάμε, στις σπαραγγοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή, θα έπρεπε να συγκομίζουνπερισσότεροι από 700 τόνους εκπαιδευμένοι και έμπειροι μετακλητοί εργάτες γης. Αυτή τη στιγμή είμαστε περί τα 200 άτομα στην περιοχή, που καλλιεργούμε, μιας και το σπαράγγι δεν είναι η μόνη μας ενασχόληση, και συγκομίζουμε ταυτόχρονα”.

Τα 141 μέλη της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς, καλλιεργούν 1.000 στρέμματα με σπαράγγι. Αν και η φετινή παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 750 τόνους, “ωστόσο σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε μαζέψει ούτε 50 τόνους και αν δεν βρεθεί λύση…χθες με τους μετακλητούς εργάτες γης, πιστεύω ότι δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε περισσότερους από 250 τόνους συνολικά”, επισήμανε ο Κονάκογλου.

Εξήγησε ότι “το σπαράγγι εάν δεν το μαζέψεις σήμερα, την επόμενη ημέρα θα είναι ανθισμένο και πράσινο και την αμέσως επόμενη όχι μόνο δεν μαζεύεται, αλλά πετιέται κιόλας”. Κάθε μέρα που δεν συγκομίζεται η παραγωγή χάνει τουλάχιστον το 1/3 της αξίας της, και αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό κόστος παραγωγής που ξεπερνά τα 750 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα «καθίσταται αμέσως αντιληπτό ότι μιλάμε για την απόλυτη οικονομική καταστροφή”.

Η περσινή παραγωγή της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς ξεπέρασε του 650 τόνους σπαραγγιού, με τη μέση τιμή πώλησης στα 2,10 ευρώ/κιλό.

Εκφράζοντας την αγωνία του ο κ. Κονάκογλου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για κάθε τέσσερα στρέμματα καλλιέργειας με σπαράγγια, απαιτείται στο στάδιο της συγκομιδής τουλάχιστον ένας εργάτης γης και δεν τον έχουμε”.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια σπαραγγιού καλύπτει περί τα 20 χιλιάδες στρέμματα, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 10-12 χιλιάδες τόνους. Σπαράγγι καλλιεργείται σε διάφορα χωριά νομών της Βόρειας Ελλάδας κυρίως, μεταξύ των οποίων σε: Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση,Αγ,Λουκάς και Ακρολίμνη), Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος), Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι), Ροδόπης (Αμβροσία, Παλλάδιο), Έβρου (Τυχερό, Πύθιο) και Λάρισας (Ομόλιο και Παλαιόπυργος). Μεταξύ άλλων, ο κ. Κονάκογλου έκανε έκκληση για έλευση εργατών γης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ο συνεταιρισμός προσφέρει 30 ευρώ μεροκάματο και διαμονή.

Αντίστοιχα προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη μετακλητών εργατών γης, αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο συγκομιδής των προϊόντων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για την απώλεια του Λουκά Σαμαρά

Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολή για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Στην Καστοριά ο Νίνο που έσωσαν οι Καστοριανοί διασώστες από τις πλημμύρες – Βίντεο από τη διάσωση (φωτο)