kastoriatv.gr
Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το φαινόμενο των “έρημων χωριών” στο Άνω Βόιο. Χωριά φαντάσματα & γνωστές οι αιτίες ερημοποίησής τους

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 09 085356
Κοινοποίηση

ΕΡΗΜΑ ΧΩΡΙΑ…

Ίσως το φαινόμενο των “έρημων χωριών” να υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, αλλά το ζήσαμε έντονα τελευταία στο Άνω Βόιο. Μια από τις περισσότερο ταλαιπωρημένες και φτωχές επαρχίες της Δυτικής Μακεδονίας!

Περπατούσαμε στα έρημα σοκάκια, στα έρημα σπίτια και η αίσθηση συναρπαστική, ίσως και κάπως ανατριχιαστική!

Χωριά φαντάσματα και γνωστές οι αιτίες ερημοποίησής τους. Στους ανευθυνο-υπεύθυνους: γιατί έμειναν έρημα ή εγκαταλείφθηκαν!

Πλούσιος, καταπράσινος τόπος, κατάλληλος για καλλιέργεια και βοσκή γιδοπροβάτων. Κατάλληλος ο τόπος για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα! Λείπουν όμως οι κάτοικοι! “Κάποιοι” με τον τρόπο τους – και έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί – τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Τα χωριά αυτά ήταν κάποτε γεμάτα ζωή χειμώνα – καλοκαίρι!

Τώρα τα περισσότερα είναι έρημα, σχεδόν όλο το χρόνο! Κάποια βέβαια έχουν περισσότερο κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, από κατοίκους που έχουν φύγει στις μεγαλουπόλεις για εύρεση εργασίας και επιστρέφουν για λίγο στα χωριά τους τα καλοκαίρια!

ΓΙΑΤΙ έμειναν όμως από κατοίκους;

ΓΙΑΤΙ δεν υπάρχει κάποιο παιδί να παίζει στο δρόμο ή να βγει η νοικοκυρά να τινάξει το τραπεζομάντιλο;

ΓΙΑΤΙ δεν βλέπουμε νέους ανθρώπους, παρά μόνον υπερήλικες;

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΓΙΑΤΙ!

Πώς όμως να ζήσουν οι νέοι εκεί, να δημιουργήσουν και να κάνουν οικογένεια, όταν δεν υπάρχουν ούτε σχολεία πλέον, ούτε υπηρεσίες, ούτε κέντρα υγείας…τίποτα δεν υπάρχει που να κάνει τη ζωή τους εύκολη!

Αντί το κράτος να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τουλάχιστον – γεωργία, κτηνοτροφία – με το κόστος παραγωγής απαγορευτικό και τα έξοδα στα ύψη (ακριβό πετρέλαιο και λιπάσματα, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα), αναγκάζει και αυτούς που θέλουν να μείνουν, να φύγουν. Η ζωή εκεί κατάντησε κόλαση!

ΑΝ ΗΘΕΛΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!

ΤΟ ΠΡΟΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!

ΑΝ και ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ “άρχοντες” ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ, ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πέθανε ο σπουδαίος Καστοριανός ποδοσφαιριστής Νίκος Γιούτσος

Επίσκεψη κ.Λιβανίου στην περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου – Εκτινάχθηκε κατά 58% τον Δεκέμβριο